Info

10 BFF bergegas balik kampung, mahu iring sahabat yatim piatu pulang ke negeri abadi – “Kami dah janji susah senang sampai m44ti”

AKRAB seperti saudara kandung, pastinya rasa sedih kehilangan insan yang bergelar sahabat baik tidak dapat diungkap dengan kata-kata.

Begitu juga dengan kisah pemuda ini apabila rakan karib yang sudah dikenali sejak hampir sedekad lalu, m4ut dalam satu kemal4ngan tr4gis pada 10 Januari lalu.

Mengimbas kembali ins1den berkenaan, pemuda yang hanya mahu dikenali sebagai Mohd Mustaqin berkata, dunianya seperti gelap gelita sebaik sahaja menerima mesej daripada rakan lain menerusi aplikasi grup WhatsApp yang memaklumkan sahabat baik mereka, Hafizan Hakim Mohd Asri, 23, men1nggal dun1a akib4t kemal4ngan.

“Waktu dapat chat tu lingkungan pukul 8 pagi sebelum saya nak pergi berniaga. Sampai tempat niaga saya baca chat, saya tak percaya.

“Saya call ‘Beradek’ semua. Diaorang cakap betul berita tu. Terus saya tutup kedai. Dari Rembau, Negeri Sembilan sampailah ke Hospital Melaka, saya tak berhenti menangis.

bff 1

“Kawan-kawan yang duduk Shah Alam pun semua datang ke Melaka nak tengok arw4h buat kali terakhir,” ujar pemuda berusia 23 tahun ini kepada mStar.

Senang dikenali sebagai Mustaqin, pemuda ini berkata arw4h sahabatnya ditimpa kemal4ngan sewaktu dalam perjalanan pulang ke rumah dari tempat kerja.

“Arw4h kemal4ngan kerana langgar kereta yang buat pusingan U. Dia baru balik kerja waktu itu. Kereta tu salah sebab ‘u-turn’ dekat double line.

“Saksi cerita arw4h dah nyawa-nyawa ikan dekat tempat kejadian, sebelum men1nggal dun1a tak lama kemudian.

Mustaqin (kiri) mengenali arw4h sahabat baiknya sejak di bangku sekolah menengah.

“Masa arw4h nak balik kerja, dia sebenarnya baru nak belikan adik dia motor. Buat masa ini, kes arw4h sedang berjalan lagi,” katanya sambil menambah, arw4h dikebumikan di Tanah Perkubvran Tanah Merah, Sungai Rambai, Melaka.

Berkongsi mengenai sahabat baiknya itu, Mustaqin yang menjalankan bisnes makanan di Rembau berkata, arw4h merupakan seorang yang tidak lokek dan langsung tidak berkira dengan rakan-rakan.

“Arw4h baik sangat, suka belanja makan, baju dan macam macam lagi. Arw4h akan pentingkan nenek, adik-adik dan kawan kawannya.

Masa arw4h nak balik kerja, dia sebenarnya baru nak belikan adik dia motor.

MOHD MUSTAQIN

“Arw4h anak yatim piatu. Dari kecil lagi ibu bapa arw4h dah men1nggal dun1a. Tak pasti umur arw4h berapa masa tu. Arw4h dengan dua adiknya dibesarkan oleh nenek dan makcik mereka.

“Dua adik arw4h sedang menuntut di Kolej Vokasional Rembau dan Kolej Vokasional Merlimau,” katanya lagi.

Bercerita lebih lanjut mengenai persahabatan mereka, Mustaqin berkata dia mengenali arw4h sejak menuntut di sekolah menengah.

bff 2

Sahabat baik dan kenalan arw4h memberikan penghormatan terakhir sehingga proses pengebumian.

“Kami ada group nama ‘Beradek’. Kami semua dah janji, susah senang sampai m4ti kami akan bersama sampai bila-bila.

“Ada 11 orang semua dalam Beradek termasuk saya dan arw4h… kami semua kenal sejak sekolah menengah. ‘Beradek’ ni singkatan kepada ‘adik beradik’.

“Kalau rindu, kami sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah. Khamis malam jumaat kami bacakan Yassin. Kepada yang di luar sana ada kawan atau sahabat, buatlah mereka macam adik beradik sendiri.

“Jangan berkira. Kawan-kawan kita kalau susah, macam mana sekali pun cuba tolong… jangan abaikan,” ujarnya lagi.

Komen Netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : sinarviral

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.